fbpx

Pashkë dhe Zakone

Pashkë dhe Zakone
Pashkë dhe Zakone

Festa e Pashkës është një festë që shumë besimtarë Katolik dhe Ortodoks e presin me shumë dashuri.

Kjo festë sjell gjithmonë paqe në zemrat e njerëzve dhe përgatitjet për të, nuk mund të mos jenë të ëmbla.

Në periudhën e parë të Krishtërimit pagëzimi i të Krishterëve të rinj bëhej gjithmonë natën e ringjalljes ose në të Dielën e Pashkës. Pasi bëhej lutja dhe agjërimi, të gjithë pjesëmarrësit mbanin qirinj të ndezur.

Qiriu i Pashkës / Llambadha

Flaka e qiriut simbolizon dritën e Krishtit e cila do të ndriçojë shpirtin e të sapo pagëzuarit të Krishterë, si edhe, kalimin nga vdekja dhe errësira, në jetë dhe në dritë me Ringjalljen e Zotit.

Si të dekoroni një qiri pashke!

Vezët e Pashkës

Një prej zakoneve më të përhapura të Pashkës është ngjyrosja e vezëve e cila bëhet të Enjten e Madhe. Vitet e fundit vezët lyhen me shumë ngjyra, por zakoni e do që ato të jenë të kuqe.

Sigurisht që ka plot zakone të tjera ashtu sikurse janë Buka e bërë në formë gersheti dhe e lidhur nyje, pasi simbolizon largimin e së keqes.

Gjithashtu pjekja e qingjit për të festuar drekën e pashkës.

KALOFSHI PASHKË TË GËZUARA

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Independently verified
11 reviews